1xbolt.blogspot.com - Kalota Béla "Eltűntek" című fotósorozata kis boltok, üzletek portál-portrékörképén rögzíti a város átalakuló arculatát, a rendszerváltás előtti kiskereskedelmi üzletláncok lassan változó, több nemzedék vizuális kultúráját meghatározó tipográfiáját, logóit, színeit, ahogy még töredékesen jelenünk részei, s ideig-óráig megtűrve egyszerivé esetlegesednek. Ebben a blogban közreadjuk és bővítjük a gyűjteményt, keressük és rendszerezzük a fennmaradt apró boltokat, mielőtt egy közeli üzletközpont és a változó fogyasztói igények között létjogosultságukat vesztik, s profilt, arculatot váltanak. ELTE BTK IKI KT & iNapló / 2010-

2010. december 23., csütörtök

Autósbolt

Az autó (elnevezése az automobile rövidítése, a görög auto: ön és a latin mobilis: mozgás szavakból) egy olyan, földön közlekedő, kerekeken guruló jármű, amely képes önálló mozgásra, nem egy másik jármű vagy állat mozgatja.Hétköznapi jelentésében az autó az a gépkocsi, ami egy kerekeken gurul és a saját motorja által hajtott járműnek mondjuk. Aszfaltútra tervezték, 1-8 utas szállítására képes, 4 kerékkel rendelkezik és inkább személyszállításra alkalmas, mint áruszállításra.
Az első gőzhajtású járművet Nicolas Joseph Cugnot-nak sikerült készítenie, francia mérnöknek. Mivel ő a tüzérségben katonatiszt volt, így neki az elsődleges célja az volt, hogy megoldja az ágyúk könnyebb szállítását. Így kemény fából épített egy háromkerekű, hatalmas szerkezetet. Az elejére pedig óriási gőzüstöt helyezett. A gőz nyomása hajtotta meg a járművet. 1771-ben akarta bemutatni új találmányát, viszont az autó elszabadult és ledöntött egy falat. Ekkor történt az első közúti baleset.

Egy idő után új és nagy teljesítményű gőzgépek jelentek meg, amit többet közt, James Watt fejlesztett ki.










1803-ban jött egy nagyobb változás, mert Richard Trevithick épített egy gőzmobilt, ami egy omnibusz volt 3 kerékkel, ezt Londonban személyszállításra használtak.

Ide tartozik az is, hogy Bolyai Farkas Marosvásárhelyt ebben az időszakban mutatta be a gőzautóját.
A londoniaknak annyira nem tetszettek a gőzjárművek, hogy bevezették a „vörös zászló törvényét”,ez volt a világ első közúti szabálya.
Régebben kézzel készültek az autók, viszont a manapság a modern kornak hála, futószalagokon haladnak, és így közben egy fémvázra szerelik fel az alkatrészeket (érteni ez alatt az üléseket, motort stb.)
Autó szerviz
Szerviz szükségessége esetén érdemes felkeresni az adott kocsi szervizét. De ebben a legnagyobb segítség számunkra az internet, természetesen. Egy portál teljes egészében összefoglalja az autó szervizeket megyénként és területenként. Ki kell választani, hogy sima szervizekre keresünk, vagy márkaszervizekre, majd autómárkát és a szolgáltatások közül kell választani.
Persze léteznek márkafüggetlen gépjármű szervizek is. Ahol nem csak az autó javítására van mód, hanem a különféle vizsgálatok (eredetiség, környezetvédelmi, műszaki) igénybe vételére, műszaki szakértői szolgáltatásra, igazságügyi szakértői szolgáltatásra, szerelésre, lakatos munkákra, fényezésre.
Autós bolt, web autósboltok
Átfogóan az autósbolt lapon találunk információkat a boltokról, további elérhetőségeket. Ez az első kiindulási pont, és innen érdemes elkezdeni a keresgélést, nézegetést a különböző oldalakon. A pozitívum az oldalban, hogy a budapesti kerületenként, illetve a megyénként vannak csoportosítva a különböző autósboltok. Így könnyen megtaláljuk a számunkra szükségest. Illetve a partneroldalak segítenek eljutni további hasznos oldalakra. Megnézve így az autóalkatrész lapon szintén pozitívumra lelhetünk, mivel itt meg az autómárkák típusa szerint vannak csoportba gyűjtve a boltok.
A google maps is segítségre van a boltok keresésében, mivel a térképen településekként bejelöli, hogy hol,milyen, melyik autósbolt található.






Amit még fontos megfigyelni a témával kapcsolatban, a webautósboltok, mivel természetesen ilyeneket is találunk. A webautósbolt portál az autóalkatrészek és felszerelések forgalmazásával foglalkozik on-line, tehát az alkatrész „házhoz megy”.
A mottó pedig:





Az akciós termékek a honlap oldalán találhatóak, illetve a web autósbolt a facebook-on is elérhető.
Kiemelendő még az OSZ-CAR Autóalkatrész Kis-és Nagykereskedés Webáruháza is. Ahol van lehetőség autó típus szerinti keresésre, a gyakorit típusok fül bepipálásával ezeket a jármű típusokat adja ki, de ha nincs kipipálva az összes autó típus között böngészhetünk és kiválaszthatjuk a saját típusunkat. A termékcsoport alapján lévő kereséskor, azt kell kiválasztanunk, hogy milyen alkatrészre is van szükségünk.
Pl. ablaktörlőlapát, elem, szerviz anyagok,autófelszerelés, dísztárcsa stb. A 3. keresési mód pedig, a cikkszám/megnevezés szerinti, amihez a keresendő gyártmány cikk kódja szükséges. Ha pedig a vásárlónak kifejezetten kipufogóra van szüksége a teendője csak annyi, hogy kiválasztja autó típusát és kiválasztja a legmegfelelőbb terméket.
Márkaboltok az autótípusok típusa szerint találhatóak (VOLVO, SUZUKI,MERCEDES,FORD,ALFA ROMEO stb. )
Benzin, Autógáz, Benzinkutak







A benzin a nyers, természetes kőolajból desztillálás útján kapott folyadék. Nagyon gyúlékony, levegővel keveredve majd meggyújtva robbanása erőteljes. Magas sűrítési viszony mellett a motorban az alacsonyabb oktánszámú benzin hajlamos az úgynevezett kopogásos égésre, amikor a benzin-levegő keverék még az elektromos gyújtási impulzus megjelenése előtt begyullad. Napjainkban elsősorban motorok hajtására alkalmazzák. Alkalmas zsírfoltok ruháról való eltávolítására. A XX. század elején világítási célokra is használták. Motorhajtóanyagként keverték régebben a sűríthetőség növelése céljából ólom-tetraetillel Pb(C2H5)4. Ez rendkívül mérgező folyadék. Árába a legtöbb országban jövedéki típusú (literre vetített) adókat építenek be.
Árának piaci maximumát ma már erősen befolyásolja az alacsony költségű biobenzin házilagos előállítási lehetősége (pl. az USA-ban, ahol jövedéki típusú adó nem terheli a benzinárat, ott a házilag előállított biobenzin költségmentes)
Magyarország átfogó üzemanyagár- keresője segít kiválasztani azt, hogy hol a legkedvezőbb tankolni, méghozzá benzin- illetve dízelárkeresővel.
Autógáz LPG, vagy LP Gáz folyékony halmazállapotú szénhidrogén gázok elegye, amelyet gépjárművek üzemenyagaként, valamint fűtésre használnak. A cseppfolyós gáz nemzetközi jelölése az LPG (Liquefied Petroleum Gas). Általában röviden PB-gáznak nevezik. Azért érdemes ezt használni röviden, mert zöldebb, tisztább és olcsóbb.
A benzinkutak szerepe a mai világban nagyon fontos, elengedhetetlen. A legismertebb és legkeresettebbek a MOL, SHELL, OMV kutak, ezek után pedig a LUKOIL, AGIP is.





95-ös, 98-as és Dízel tankolható a kutaknál, ennek árai 233,9 HUF/l és 310,9 HUF/l között mozognak.
Autó klub








Magyar Autóklub honlapján érdemes elbogarászni, mivel rengeteg lehetőség és érdekesség van az oda találók számára. Bővebben a klubtagságról, műszaki szolgáltatásról, segélyszolgálatról (188), szállítószolgálatról, közlekedésbiztonságról, érdekvédelemről, biztosításokról kaphatunk információkat. A portálon a kiemelt travel irodák is megtalálhatóak, itt tudjuk kiválasztani a környékünkön levő irodát.
Ajándéktárgyak, Magazinok
Rengeteg autós ajándéktárgy közül lehet választani az igazi autókedvelők számára. Autó típussal megegyező sapkák, kabátok, pólók, kesztyűk, órák, sálak, kulcstartók, öv, töltőtoll, zseblámpa,dugóhúzó,mobilautó széles választéka találhatóak benzinkutas boltokban, online rendelhetőek, webshopokban.







Autós magazinokon belül is széles választék tárul elénk. Vannak típus szerinti, online, dízel, forma1, tuning, autósport, rally, autóhifi, kamion, terepjáró, luxusautó, használt autók magazinok. Elég sok magazin, újság elérhető online, tehát az autókedvelők számára kényelmesen otthon olvashatóak.
Kiemelendő a Totalcar, mivel ez az egyik legolvasottabb magyar autós magazin, autós tesztek, törés tesztek, használtautó hirdetések, új autó árak, rendszámadatbázis, autós hírek, hifi-tuning, technika, hasznos tanácsok autókkal kapcsolatban, fórum, blog, népítélet ahol bárki megírhatja tapasztalatát, véleményét autókról, motorokról. Ezt az oldalt még az is látogatja, aki nem olyan autófanatikus, mivel érdekes cikkek és videók találhatóak az oldalon.






Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése