1xbolt.blogspot.com - Kalota Béla "Eltűntek" című fotósorozata kis boltok, üzletek portál-portrékörképén rögzíti a város átalakuló arculatát, a rendszerváltás előtti kiskereskedelmi üzletláncok lassan változó, több nemzedék vizuális kultúráját meghatározó tipográfiáját, logóit, színeit, ahogy még töredékesen jelenünk részei, s ideig-óráig megtűrve egyszerivé esetlegesednek. Ebben a blogban közreadjuk és bővítjük a gyűjteményt, keressük és rendszerezzük a fennmaradt apró boltokat, mielőtt egy közeli üzletközpont és a változó fogyasztói igények között létjogosultságukat vesztik, s profilt, arculatot váltanak. ELTE BTK IKI KT & iNapló / 2010-

2010. december 3., péntek

Könyvesboltok

Az 1989-es  korszakváltás után a könyvkiadás megugrott, százmillió fölé emelkedett a kiadott könyvek száma, megnőtt az emberek a közélet iránt való érdeklődése. A könyvpiac fellendülése hamar visszazuhant, mivel a könyvfogyasztást visszavette a piacgazdaságra való átállás és szerkezetváltás. A könyvipar válságot a terjesztő rendszer összeomlása okozta. A kis- és nagykereskedelmet irányító állami vállalatok 1990-1992-ben csődbe mentek, megszűnt a kiadó – nagykereskedő – olvasó csatorna.
A kilencvenes években sok könyvesbolt szűnt meg, mert az Előprivatizációs Törvény magánkézbe juttatta a könyvesboltok körülbelül kétharmadát. Az új tulajdonosok viszont másra kezdték használni az üzlethelyiségeket. Így történt, hogy több faluban, és néhány városban egyáltalán nem volt könyvesbolt.

 Elterjedtek viszont az utcai könyvárusok, akik főleg bestsellereket árultak
a köztereken, metróállomásokon, vagy aluljárókban. Később véget ért az utcai könyvstandok működése, mert nem adtak ki több engedélyt a köztereken való könyvárusításra Budapesten. Balatonon pedig azért hagyták abba az utcai könyvárusítást, mert elkezdték felgyújtogatni a könyvekkel teli konténereket.

  


Ezredforduló után

1999-ben nyitotta a Libri az első könyváruházat.
Az ezredforduló után néhány nagy könyvterjesztő határozza meg a piacot: az Alexandra, a Libri, a Líra és a Bookline. Ezek a nagy webes könyváruházak nagyon sokoldalúak. Honlapjukon a hagyományos könyveken kívül elektronikus, és hangoskönyvek is megtalálhatóak, valamint zenék, filmek, szoftverek: játékok is rendelhetőek.

1997-ben 500, 2003-ra több mint 700 hagyományos könyvesbolt működött Magyarországon.
2003-ra elterjedtek a könyvek a bevásárlóközpontokban. Megváltoztak a könyvvásárlói szokások, egyre többen vásároltak nyílt könyváruházakban, ahol a kínálat ugyan kisebb, de a példányszám jóval nagyobb, mint a hagyományos könyvesboltokban.
2009-re kemény versenyhelyzet alakult ki, mert – főleg az Alexandria és a Libri – túl sok drágán fenntartható, bevásárlóközpontokban lévő üzlethelyiséget üzemeltettek. A nem fenntartható verseny miatt a nagy hálózatok veszteségessé váltak.
2009-2010-ben még mélyebb válságba  jutott a könyvkiadás. Változások várhatók: vagy tömeges csőd, vagy egy új terjesztési modell.


Könyvtúltermelés

2010-ben könyvtúltermelés jellemzi a nagy terjesztőket, aminek oka a könyváruházak, plázák feltöltésének kényszere. A megjelent hatalmas mennyiségű könyv tárolására raktárakat alakítottak ki. Például a Sunbooks (Líra és Lant tulajdona) közel 4-5 millió kötetet őriz raktárakban. A készletek felhalmozódása az árak leszállításával jár. Az Alexandra tulajdonosa szerint, „ ha ez a tendencia folytatódik, nem lesz értelme papíralapú könyvet kiadni”.


Online könyvesboltok

Online könyvpiac 1999 óta létezik Magyarországon, amikor megjelent a Fókusz Online, a cég egyik tulajdonosa a Líra. További legnagyobb szereplői a Bookline, az Alexandra online és a Libri online a teljes piaci forgalom közel 90%-át adják.

Online vásárolni gyorsabb, olcsóbb és kényelmesebb. Mostantól a Libri Online-nál még kényelmesebb, mert ha nem akarjuk haza rendelni a könyvet, hanem személyesen szeretnénk átvenni azt, nem szükséges felkeresnünk egy Libri üzletet  az un. PickPackPontokon is átvehetjük. Már több mint száz ilyen pont található különböző közlekedési csomópontokon.


Antikváriumok


A használt könyvek iránti igény a középkorra nyúlik vissza, az európai egyetemek alapításának idejéig. Kezdetben az antikváriumokat, az egyetemi diákság kereste fel. Majd a 18. században egyre több érdeklődőt gyűjtött, mikor nagy divat lett a régikönyv-gyűjtés.
Az első magyar antikváriumot 1796-ban nyitotta meg Budán Meissner Ferenc.





Online antikváriumok

Az online antikváriumok honlapjain a könyv alapadatain, tartalomjegyzékén, fülszövegeken, képeken  kívül a könyv állapotát is feltüntetik.
Az antikvárium.hu-n például lehetőség van a könyvcserére: vagyis lehet könyvvel fizetni. Így nagyobb lehetőségük van pótolni az elveszett vagy elhasználódott könyveket.
Egy 2004-ben készült felmérés kimutatta, hogy az internet megjelenésével a könyvek ára jelentősen csökkent; ezen belül a 19. századi könyvek ára nagyobb mértékben, mint a 20. századiaké. Más tematikájú könyvekkel szemben jelentősen csökkent a humán területi könyvek utáni érdeklődés.
Egyes online antikváriumok, nem csak könyvekkel foglalkoznak, hanem – a hagyományoknak megfelelően – régi térképekkel, metszetekkel, fotókkal is, ilyen például a Múzeum Antikvárium. További antikvárium oldalak: Antikva, Régi könyvek, Antikvár szakkönyvek boltja, Alexandra antikvárium oldala.

  
E-könyvek

Az elektronikus könyvek kényelmesebbek és kevésbé költségesek úgy a felhasználók, mind a könyvkereskedők számára is. Nem kell raktározási és szállítási díjjakkal foglalkozni, hatalmas üzlethelyiségeket fenntartani: ez csökkenti a könyvek árát. E-könyvet nem csak egészben lehet megvásárolni, mint a hagyományos könyveket, hanem lehetőség van csak bizonyos fejezetek kiválasztására.

Egyre népszerűbb az e-könyv. Amerikában például 2009 karácsonyán először fogyott el több e-könyv, mint hagyományos. Kedveltségük (népszerűségük) azóta sem csökkent, így idén is a tavalyihoz hasonló helyzet állt elő. Magyarországon az e-könyv kiadó szerepet az  eKönyv Magyarország nevezetű könyváruház tölti be. Ez 2010-ben jött létre a Bookline Nyrt. és a Líra Könyv Zrt. közös leányvállalataként. Ezen az oldalon csak elektronikus könyveket árulnak. Hamarosan lehetőség lesz arra, hogy nagy számban jelentessenek meg hazai piacon is e-könyveket.

A 2010-ben megrendezett frankfurti könyvvásáron először került igazán középpontba az e-könyv. A felsőoktatás egyre nagyobb hangsúlyt fektet a digitális könyvre, és tudományos témában is egyre több könyv jelenik meg ebben a formában.

Digitális könyveket lehet rendelni még például a Fapadoskönyv, a Digitalbooks,  a Mercator Stúdió és az Interkönyv oldalain.



Hangoskönyvek
 
 A hangoskönyvek 2002-ben jelentek meg Magyarországon. Vásárolni lehet a kifejezetten erre szakosodott oldalakon, mint például a hangoskönyvek.hu, vagy az audoikönyv.hu. De a nagy online könyváruházak honlapjain is elérhetőek, például a Libri, az Alexandra oldalán, vagy a kevésbé ismert AbszolutKönyv honlapján.
A hangoskönyveket nem csak a látássérültek kedvelik, hanem azok is akiknek rohanó világunkban egyre kevesebb idejük jut az olvasásra. Ugyanakkor az emberek például utazás közben is szeretik hallgatni kedvenc regényeiket.




Könyvvásárok

A világ legfontosabb könyvvására a Frankfurti Könyvvásár. A Bécsi Könyvvásáron pedig kortárs magyar irodalmi művekkel is lehet találkozni. Gyakoriak a pécsi tematikájú (német nyelvű) könyvek, amelyek a 2010-es év Európai Kulturális Fővárosát hivatottak bemutatni. 2011-ben lesz a 18. Budapesti Nemzetközi Könyvvásár.
Ünnepi könyvvásárokat is megrendeznek alkalomadtán. Például az ELTE Egyetemi könyvtár karácsony előtti, kedvezményes könyvvására.

  
 
 Helyi kisebb könyvesboltok


Egy kis kutatást végeztem a 17. kerületben lévő könyvesboltokról. Néhány konkrét példában mutatom be a hagyományos kisebb könyvesboltok mai tevékenységét, céljait.



Líra könyvesbolt
 
1992 óta működő családi, magán könyvesbolt. Megtévesztő, de nincs kapcsolatban a Líra könyv nevezetű könyváruházzal. Főleg gyermekirodalmat árul, de találhatóak itt ifjúsági regények, szépirodalom, ezotériával kapcsolatos irodalom, hangoskönyv, valamint logikai és társas játékok is. Továbbá egyre inkább a képzőművészeti könyvek is kaphatóak.
A kerületben a gyermekirodalomra van leginkább igény.
A különböző művészetek összekapcsolása céljából kiállítási meghívókat is közvetít, például októben 17-ig Paulikovics István szobrászművész kiállítására invitálták az embereket az Erdős Renée Ház Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterembe.
 (A könyvesbolt címe: XVII. kerület, Pesti út 70.)





Lehel Kürtje Nemzeti Bolt

 2010. április óta működik. Új, még kevesen tudnak róla.
Magyar történelemmel, néprajzzal, művészettel kapcsolatos könyvek, folyóiratok, ajándéktárgyak, öltözékek találhatóak itt.
„Célom egy minden igényt kielégítő nemzeti bolt, hogy valóban ne kelljen a belső kerületekbe utazni ha nemzeti összetartozásunkat erősítő termékeket szeretnél vásárolni, vagy jóval többet fizetni, mint amibe a kiszemelt termék kerül.” /a tulajdonos/
 (Címe: XVII. kerület, Pesti út 152.)


Kolibri és Liget könyvesbolt

1996 óta működik. Itt mindenféle témában megtalálhatóak a legújabb könyvek, folyóiratok vagy társasjátékok.
A két könyvesbolt egy tulajdonoshoz tartozik.
Ha egy keresett könyvet nem talál meg a vevő a könyvesboltban, lehetőség van a rendelésre személyesen, telefonon, vagy e-mailben. Kaphatók saját könyvutalványok.
 (Címük: XVII. kerület, Kasza u. 5. és  Ferihegyi út 30.)


Első könyvsiker kölcsönző



Ez a könyvesbolt, ami egyben könyvtár is, a Tesco bevásárlóközpontban található, de hamarosan be fog zárni.
(Cím: XVII. kerület, Pesti út 5–7.)






További források:









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése