1xbolt.blogspot.com - Kalota Béla "Eltűntek" című fotósorozata kis boltok, üzletek portál-portrékörképén rögzíti a város átalakuló arculatát, a rendszerváltás előtti kiskereskedelmi üzletláncok lassan változó, több nemzedék vizuális kultúráját meghatározó tipográfiáját, logóit, színeit, ahogy még töredékesen jelenünk részei, s ideig-óráig megtűrve egyszerivé esetlegesednek. Ebben a blogban közreadjuk és bővítjük a gyűjteményt, keressük és rendszerezzük a fennmaradt apró boltokat, mielőtt egy közeli üzletközpont és a változó fogyasztói igények között létjogosultságukat vesztik, s profilt, arculatot váltanak. ELTE BTK IKI KT & iNapló / 2010-

2011. január 1., szombat

Lottózók

A lottó az egyik legnépszerűbb szerencsejáték, neve az olasz lotto szóból ered, melynek jelentése sors, nyeremény. Itthon sokáig lutri néven volt ismert.

Története
Bár a lottót először Génua, vagy mai nevén Genova városállamban játszották, Magyarországra osztrák közvetítéssel jutott el. Az első játékokat Budán és Pozsonyban rendezték az 1760-as években. Itthon azonban nem érdeklődtek a lottó iránt, a játék csak lassan terjedt el az idegen eredet és a viszonylag bonyolult szabályok miatt. 1868-ban jött létre a Magyar Királyi Lottóigazgatóság, amely éves szinten hárommillió forinttal gazdagította az államkincstárat. A bevételekből származó haszon az ország vagyonát gyarapították, és bár az osztrák-magyar lottó szorzói voltak a legrosszabbak a fogadóra nézve, a lottóból származó bevételek 1867-től milliós tételként szerepelnek az államkincstár bevételei között. 1897-től a lottónál sikeresebb, de drágább osztálysorsjátékot rendezték, egészen a II. világháborúig.

A világháború után a totó jött divatba. A lottót 1957-ben indították újra az Országos Takarékpénztár szervezésében. A befolyt összegnek ezúttal csak 40%-a került az államkincstárba, a maradék 60% a nyereményalapot tette ki. Az 1977-ig tartó időszak a tárgynyeremények virágzását jelentette, havonta egy sorsolással. Ezeken a sorsolásokon gépkocsit, öröklakást, családi házat vagy üdülőt lehetett nyerni. A rendszeres tárgynyeremény-sorsolást 1991-ben szüntették meg, ekkor vezették be a pénznyeremény teljes halmozódását, tehát ha nincs telitalálat, akkor a nyeremény bizonyos hányada a következő sorsolás alapját növeli.
Rekordnyeremények
A világ eddigi legnagyobb lottónyereményét az Egyesült Államokban fizették ki 2007-ben. A 390 millió amerikai dollárt azonban három nyertes között kellett elosztani. Újabb rekordközeli összeget nyert három játékos idén, január 4-én. Mind a 2007-es 390 millió, mind pedig a mostani 380 millió dollár a szinte valamennyi államban játszott Mega Millions keretei között talált gazdára.
Az egyetlen győztes által elvitt legnagyobb nyereményösszeg a másik amerikaszerte játszott lottó, a Powerball sorsolásán talált gazdára. A 340 millió amerikai dollárt egy oregoni játékos vihette haza 2005-ben.
Az Euro Millions egy nemzetközi lottófajta, amit a Nyugat-Európai országokban játszanak. Ehhez fűződik Európa legnagyobb lottónyereménye 2006-ból. A 183,5 millió eurós összeget két francia és egy portugál játékos között osztották szét.
A legnagyobb összeg, amit Európában egy nyertesnek fizettek ki, majdnem 148 millió euró volt 2009-ben. Az olasz SuperEnalotto főnyereményét egy toscanai játékos vihette haza.
Az itthoni eddigi rekordnyereményt még 2003-ban fizették ki az ötöslottó szervezői. Akkor a főnyeremény 5 milliárd forint felett volt. Ez a mostani árfolyamok alapján valamivel több, mint 18 millió eurót, vagy 24 és negyed millió amerikai dollárnak felel meg.
Magyar Szerencsejáték Zrt.

A Magyar Szerencsejáték Zrt. 1991-es alakulásakor vette át az Országos Takarékpénztár totó-lottó értékesítési hálózatát, négy évvel később pedig már monopolhelyzetbe került. Küldetése, hogy országszerte játéklehetőséget nyújtson a felnőtteknek. Emellett közreműködik a szerencsejátékok okozta társadalmi kockázatok mérséklésében, valamint nagyban hozzájárul a közkiadások finanszírozásához.
Célja, hogy a tradicionális értékeket megőrizze, gyarapítsa és a versenytársak színrelépése mellett is versenyképes legyen szolgáltatásai színvonalában éppúgy, mint a jövedelemtermelő képességében. A magán- és közérdeket harmonizáló, együttműködésre nyitott nemzeti lottótársaságként arra törekszik, hogy a játékosok igényeihez alkalmazkodva, társadalomtudatos üzletvezetéssel domináns szerepet töltsön be a magyar szerencsejáték piacon.

Hálózati megjelenés
Bár külföldön már van rá mód, hogy otthonról tippeljünk a nyerőszámokra (a Brit Nemzeti Lottószövetség honlapján például nemzeti és nemzetközi játékokban is), erre itthon még nincs lehetőség. A magyar vonatkozású, lottóval kapcsolatos oldalak elsősorban csak statisztikákat készítenek, illetve a játék történetével, elméleti hátterével foglalkoznak. Ezek az oldalak pedig azoknak segíthetnek, akik nem csak a szerencsében bíznak, hanem valamilyen rendszert keresnek a kihúzott nyerőszámok között.
Források:
A magyar és az angol wikipédia megfelelő szócikkei







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése