1xbolt.blogspot.com - Kalota Béla "Eltűntek" című fotósorozata kis boltok, üzletek portál-portrékörképén rögzíti a város átalakuló arculatát, a rendszerváltás előtti kiskereskedelmi üzletláncok lassan változó, több nemzedék vizuális kultúráját meghatározó tipográfiáját, logóit, színeit, ahogy még töredékesen jelenünk részei, s ideig-óráig megtűrve egyszerivé esetlegesednek. Ebben a blogban közreadjuk és bővítjük a gyűjteményt, keressük és rendszerezzük a fennmaradt apró boltokat, mielőtt egy közeli üzletközpont és a változó fogyasztói igények között létjogosultságukat vesztik, s profilt, arculatot váltanak. ELTE BTK IKI KT & iNapló / 2010-

2010. november 9., kedd

A hentes szakma, hentesboltok

A hentes szakmáról és boltokról általánosságban
Magát a hentest, mint szakmát szerintem senkinek sem kell bemutatni. Mindenki járt már hentes üzletben, akár piacon, akár a faluban a kis boltocskában. Jellemző a vörös színű cégér tábla. Az üzletek képe is nagyon hasonló: a higiénia miatt fehér csempézett fal fogad. A falban elhelyezett húskampókon sokszor lógnak a különféle füstölt kolbászok, párizsik, felvágottak, téliszalámik. Számomra szintén elengedhetetlen kellék egy hentesüzletben az a tábla, kép, amelyen a malac, marha be van rajzolva és számozva testrészek szerint, hogy a kedves vásárló tudja pontosan, mit is kér.


Hentespultok a Lehel csarnokban
Bár rég voltam igazi hentes üzletben (értsd: nem a CBA vagy Tesco hentespultjánál), emlékeim szerint a hűtők mindig a különféle húsokkal voltak tele: karaj, comb, hátszín, egész csirke, kacsa, tarja, oldalas, máj, szív, zúza, sorolhatnám naphosszig. Emlékszem, kiskorom egyik legdurvább emléke volt, amikor megláttam a hentesnél a pultban egy frottírtörülköző szerű valamit, ami nagyon csúnya volt. Édesanyám felvilágosíttott: ez a pacal! Hát, megfőzve szebb és finomabb.
Érdemes betérni egy-egy nagyobb vásárcsarnokba is, mint péládul a Lehel csarnok a Lehel téren, vagy a Vásárcsarnok a Fővám téren.  
Ezekben a csarnokokban általában egy helyen, csoportosítva találhatók meg a hentesek, hosszú sorban sorakoznak egymás mellett a szebbnél szebb és gusztább árut kínáló húspultok. Nagyon tetszett, ahogy “portékáik” ki vannak lógatva, kolbászok, szalonnák, gyönyörű sonkák, az emberek szó szerint megered a nyála, ha arra téved.
A halárusítás évközben igen gyér, legalábbis amennyire én tudom. Sokkal inkább karácsonykor jelennek meg a nagy, tátogó hallal teli akváriumok a hentes üzletek udvarán, vagy bent az üzletekben. Bár vannak üdítő kivételek: a váci piacon kimondott halas bolt is található. Ami ma már nagyon elterjedőben van viszont, az a házi kolbász készítése. Velünk szemben itt Verőcén is van egy hentes, ahol rendszeresen készítenek házi kolbászt, hurkát (persze engedéllyel), ezt a hentesek készítik itt helyben, házias ízesítés szerint. Gyakori a szürkemarha áruk árusítása is.
Manapság a henteseknek lehet, hogy nincs egyszerű dolguk, hiszen a “nagy multik” jönnek és elszipkáznak sok vevőt, ez igaz. De azt is meg kell állapítanunk, hogy a nagy bevásárlóközpontok/szupermarketek/hipermarketek húskínálata messze nem olyan minőségű, mint egy igazi hentes boltban. Lehet, hogy a csomagolt felvágottat érdemes a Tescoban vagy a Coraban megvenni, de a friss, levesnek való húst nem. A szép, általában friss áru és a kedélyes, baráti légkör, ami a jobb henteseknél uralkodik, véleményem szerint még hosszú időre megmenti ezt az üzlettípust.  
Panoráma kép a Vásárcsarnokban található hentesek egy részéről

“...és vala a mezaros foglalkozás”
A szakma történetéről szóló cikkeket találni a neten, igaz, nem túl sokat, és ezeket sem egyszerű megtalálni. A Magyar Elektronikus Könyvtárban is olvasható “Magyar Néprajz” című 8 kötetes mű III. kötetében (főszerk.: Domokos Ottó) található egy nagyon jó, lényegében mindent kimerítő összeállítás a hentes/mészáros szakma történetéről. A Múlt-kor történelmi portálon egy könyvbemutatót olvashatunk “A budai mészárosok középkori céhkönyve és kiváltásglevelei” című kötetről. Azon kívül, hogy a cikk bemutatja a könyvet, illetve íróját, nagyon jól belecsempész egy csipetnyit a hentesek és mészárosok történetéről, miért is fontos/volt fontos ez foglalkozás.
Az Országos Húsipari Kutatóintézet Húsipari Múzeumának honlapján is olvashatunk egy bemutatót a múzeumról és az ott bemutatott anyagról, mintegy invitálóként. Az ismertetőben az tetszett nagyon, hogy a múzeum anyagának bemutatásába ülteti bele valamelyest a hentes és mészáros szakma történetét.
Érdekességekkel találkozhatunk a Kecskeméti Est honlapján olvasható interjúban (Cím: “Húsmívesség”), melyet Kovács Ágnes vegyészmérnökkel, a már korábban említett Országos Húsipari Kutatóintézet munkatársával készített a szerző, “Ozsda”.
A kislexikon.hu-n találtam még egy meghatározást, de ez igen csak elavult, mivel a Pallas Nagylexikon az alapja, így azt ecseteli, hogy a Szent Korona országában hány hentes/mészáros található.

Akit esetleg a hentes szakma ismertetése, érdekességei nem csak internetes közegben érdeklik, azoknak a következő könyveket, cikkeket tudom ajánlani:
  • A budai és pesti mészáros céhek ládáinak okiratai 1270-1872 : az ipartársulat és az ipartestület története 1873-1930 / Bevilaqua Borsody Béla. - Budapest : Franklin Ny., 1931. - 2 db 23 cm

  • Adatok a győri mészáros céh történetéhez / László Ferenc. - [Győr] : [Győr-Sopron M. Ny.], 1965. - p. 375-412. 24 cm

  • A debreceni \"mészárosposták\" története / Monus Ferenc. - Debrecen : [Kertész Ny.], 1929. - 30, [2] p. 20 cm

  • A budapesti mészáros-ipar-testület alapszabályai. - Budapest : Fanda és Frohna Könyvny., 1873. - 31 p. 22,5 cm

  • A miskolci mészáros céh négyszáz éves múltja / írta Marjalaki Kiss Lajos. - Miskolc : Miskolci Ipartestület. Húsipari Szakosztály, 1925

  • A magyar élelmiszeripar története / szerk. Síki Jenő, Tóth-Zsiga István ; [írta Balatoni Mihály, Beke György et al.]. - 2. átdolg. és bőv. kiad. -  Budapest : Mezőgazda, 1997

  • A budai és pesti mészárosok / BEVILAQUA-BORSODY Béla. - Budapest, 1931

  • Mészáros és hentesmesterség / Frecskay János. - Budapest : Hornyánszky Viktor, 1899-1900

  • Mészárosok és bőrgyárosok  - In: Bőrip. 2:34. (1895), p. 2.

“A Teletál Ételfutár hentes-konyhamészárost keres!”
A Google-ban keresgélve meglepetésemre érdekes találatok is akadtak a találatok a “hentes” kereső-kifejezésre, de erről picit később. Alapvetően a találatok között munkaközvetítő honlapok találhatók, ahol hentes állásokat hirdetnek. Rögtön az első két találat is ilyen, pl.: az Epxressz.hu-n is találni hentes álláshirdetést. Találunk OKJ-s képzésre való felhívást a PLÁNET Oktatásszervező és Termékelőállító Kft. honlapján is. 


Rendeljünk szürkemarhát a neten!
Manapság nagyon népszerű a szürkemarha hús, ennek megfelelően neten keresztül is rendelhetünk a Tiszatáj Közalapítvány honlapján. Igaz, ez nem igazi webshop, hiszen e-mailen keresztül lehet előjegyeztetni.
Ettől függetlenül léteznek webáruházak, ahol beállítjuk mondjuk, hogy baromfiból ennyi kiló, sertés lapockából annyi, és mehet kosárba, mint mondjuk egy Bookline könyváruházban. Ilyen webshoppal rendelkeznek a következő honlapok:
Bár nem húsrendelés, de hentes eszközöket is tudunk neten keresztül rendelni. Az Extrametál webáruházban is vannak hentes kellékek, főként kések. A szerb Microcer Ltd. webshopjában már több hentes kelléket is megtalálunk.


Húsgyáraink, húskombinátok
Nagyobb húsgyáraink is rendelkeznek honlappal. Így a Pick, a Herz és a Gyulai Húskombinát. Mindháromnak van honlapja, és ami meglepett, hogy egész kulturáltak és használhatók. Mindegyik honlapon megtaláljuk termékeik nagy részét, azok összetevőit, tartósságát, a Herznél még azt is, mennyi tápértéket tartalmaz egy-egy termék (szénhidrát, fehérje, zsír, stb.), pl.: a Paprikás Szalámi. Herz egyébként egy, a korral haladó cégnek mondható, hiszen van Facebook profilja is (de erről majd web2-es részben). Mindhárom cég honlapján megtaláljuk az elérhetőségeket, mintaboltokat, értékesítési helyeket, partnereiket, az újdonságokat, de a Pick honlapján például a Ringa-hús részében még recepteket is letölthetünk. Letölthető tartalom a ma már szintén a Pick alá tartozó és azzal egy honlapot használó Délhús oldalán is van, igaz, csak a cég logóját tudjuk különböző fájltípusokban letölteni.


Határterületek - a hentes kés nemcsak húsdarabolásra alkalmas?
A lényeg itt le is zárult. Sokkal több inkább az olyan találat, amely valamilyen módon kapcsolódik a henteshez. Találunk pl.: egy fiatal hentes fiúról szóló cikket, aki kivégezte a barátnőjét. Kidobott a Google több politikához kapcsolódó találatot, így egy, a magyar hazáért és húsért aggódó hentest a www.magyarmegmaradas.eoldal.hu oldalon, míg az [origo] egyik cikkében egy olyan hentesről esik szó, akik a 2010-es tavaszi választások alatt kopogtató cédulát gyűjtött az egyik nemzeti érzelmű pártnak.
Egy érdekesebb és szorosabban a hentes szakmához kapcsolódó összeállítást is sikerült megtalálnom a www.dinigguide.hu oldalon a toplisták között, melyben a 7 legjobb magyarországi hentest sorolják fel (persze szubjektív módon) és elemzik ki, melyikhez miért érdemes menni, hol található meg.
A Videa magyar videómegosztó oldalon egy elég morbid, állítólag betiltott KitKat reklám van fent, amely részben, de kapcsolódik a hentességhez.


25 dkg celebfelvágottat kérek!
A celebséget, magát a jelenséget a Google sem tudja kiszűrni: hentessel kapcsolatos képeket is keresgéltem, melyek között találunk magáról a szakmáról. Találunk olyan képet a HotDog.hu egyik profilján, melyen Soma Mamagésa van felosztva testrészek szerint úgy, mint ahogy a táblán a húsüzletekben a malacokat szokták berajzolni. Továbbá Molnár Anikó melleit is megcsodálhatjuk abban az esetben, ha esetleg hentesekről szeretnék képet keresni a Google képkeresőjében. Biztos a volt hentes pasiján keresztül kapjuk meg a képet, vagy valami hasonló… De természetesen, ha hentes, akkor Győzike sem maradhat ki a képtalálatok közül.  A kép nem máshol, mint a nagyon színvonalas Story magazin honlapján található…


Web2
A web2 szolgáltatásokban ami meglepetésként ért, hogy a hentes(-mészáros) szakmáról nincsen külön Wikipedia szócikk, a magyar Wikiepedia csupán a Kézművesség szócikkében jeleníti meg mint szakmát. Az angol Wikipediaban már kapott saját szócikket, igaz ott sem túl hosszút.


Facebook - Lájkold a hentest!
Mint már fentebb említettem, a Herznek van saját Facebook profilja/oldala. A termékekről vannak fényképek, illetve arról információk, hogy újraindult a Herz (valami kavarás volt körülöttük is), valamint az érdeklődők egy rövid cégtörténetet is elolvashatnak az adatok között. Sokan nem is tudhatnak erről a profilról, hiszen eddig mindössze 49 ember „lájkolta”. A Facebookon még egy hentes témával kapcsolatos profilt találtam, „A hentes”-ét. Ez egy budafoki úton található hentes üzlet-melegkonyha. Állítólag a fiatalság körében is nagyon népszerű, főként BME-s egyetemi hallgatók látogatják szeretettel. Az adatok között a nyitva tartást is megtaláljuk, összességében egy korrekt Facebook profil. Az sajnos nem derül ki belőle, hogy valóban a hentesbolt tulajdonosa készítette a profilt, vagy esetleg „lelkes rajongók” műve. A rajongók száma itt elég nagy, 370-en lájkolták eddig (2010. november 9.)


Blogok? Karaj!
Blogok közül ami „húsos” témával foglalkozik, az a malackaraj blog. Pontosabban fogalmazva mindenféle étellel kapcsolatos dolgokat, recepteket, ajánlókat, de még Bud Spencert a hagymásbabbal is megtaláljuk rajta. Itt található egy tavalyi bejegyzés is, ami a hentes választással foglalkozik, ergo mi alapján érdemes hentes választanunk. A Malackarajnak is van egyébként Facebook profilja is.


“A CSABA HENTES A BÉKE ÚTON” ismerősnek jelölt!
Az iWiW-en is vannak hentes boltoknak profiljaik, így „A CSABA HENTES A BÉKE ÚTON”. Érdekes módon kapcsolódik a témához az, hogy a Dunakeszi Auchan Hentes részlegének is van profilja a közösségi hálózaton. Azért érdekes, mert elvileg a képgyűjtést azért végeztük, hogy olyan boltokat örökítsünk meg, amiket a multik előbb-utóbb elnyelnek. Hát itt az egyik legjobb példa. Bár én voltam már egy párszor a dunakeszi madaras teszkóban, és nem biztos, hogy vennék ott hústerméket…
Egyébként elég sok hentes boltnak van iWiW regisztrációja, ezeket nem sorolom fel itt mind, mert rengeteg. Egy érdekesebb találat még, amit megemlítek: Hentes Józsi, a New Jersey-ben lakó magyar hentes is reklámozza magyar (vagy ahhoz hasonló) termékeit a magyar Facebookon, azaz az iWiW-en.

Combcsontozás és disznóvágás 8 percben - avagy a gyorstalpaló tanfolyam a YouTube-on
A mai egyik legnagyobb és legkedveltebb web2-es szolgáltató nem más, mint a YouTube. Itt rengeteg dologról találhatunk videót a hentes szakmához kapcsolódóan. Így például van: 

combcsontozás:
 

disznóvágás 8 percben:
  

mangalica disznóvágás:
 

De találni egy művészi dokumentumfilm trailerét a húsiparról, valamint egy komplett 3 részes sorozatot a hentes és mészáros szakmáról. Fellelhetjük a Bëlga együttes „Hús hús hús” című számát.
A YouTube-n keresztül elérhetjük a médiában való megjelenését a szakmának (félig-meddig), így „A Tanú” című film ominózus disznóvágós jelentét (melyben Dezsőnek meg kell halnia): 
 

valamint megcsodálhatjuk, ahogy Etus darálja a disznóhúst a Szomszédokban rendezett disznóvágáson:
 
 
Szintén fellelhető a megunhatatlan és mindenki számára ismert Hurka-gyurka  retro reklám is

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése