1xbolt.blogspot.com - Kalota Béla "Eltűntek" című fotósorozata kis boltok, üzletek portál-portrékörképén rögzíti a város átalakuló arculatát, a rendszerváltás előtti kiskereskedelmi üzletláncok lassan változó, több nemzedék vizuális kultúráját meghatározó tipográfiáját, logóit, színeit, ahogy még töredékesen jelenünk részei, s ideig-óráig megtűrve egyszerivé esetlegesednek. Ebben a blogban közreadjuk és bővítjük a gyűjteményt, keressük és rendszerezzük a fennmaradt apró boltokat, mielőtt egy közeli üzletközpont és a változó fogyasztói igények között létjogosultságukat vesztik, s profilt, arculatot váltanak. ELTE BTK IKI KT & iNapló / 2010-

2010. december 30., csütörtök

Virágbolt

A virágüzletek elődjeként érdemes megemlíteni a virágárusleány alakját. Budapesten a virágárusleány szakmája a hatvanas - hetvenes években éledt újjá és a nyolcvanas években élte fénykorát. De mára a szakmát már a feledés homálya fedi.

Flóra Hungaria Nagybani Virágpiac
1993. január 8-án alapította 48 kertész a Flóra Hungaria Kft.
A csarnok 13.500 m2 területen helyezkedik el. 2001-ben 5.100 m2 logisztikai központtal bővült a nagybani. A logisztikai központ építésével egy időben az internetes alapú kereskedelem is megvalósult. 2002-ben nyolc kamionrakodó állás építésére volt lehetőség. 2007-ben még 18 kamionrakodó állás kialakításra került sor.
A virágpiac, az időjárás viszontagságának ellenálló rakodó zsilipekkel biztosítják a be- és kiszállításhoz szükséges helyet.
A virágpiac termékei között vágott virág, cserepes dísznövények és a virágkötészeti kellékek fellelhetők. De ugyanakkor a piacon a termesztéshez szükséges dolgok is megtalálhatók, ilyen például az öntézés technikai berendezések.
Szakmai kiállítást is szerveznek ezek közül említésre méltó a Hortus Hungaricus Nemzetközi Kertészeti Kiállítás.
Klein Virágbolt története
Napjainkra a családi vállalkozásból kinőtt céget 50 év után a harmadik generáció vezeti.” 6 A 40-es években a nagyszülők foglalkoztak a térségben legelsőként a dísznövénykertészettel. Háznál készítették a virágcsokrokat. Majd unokája kedvet kapott a szakma műveléséhez. Első önálló virágcsokrát a nagymama 60. születésnapjára készítette. A szülők 1976-ban nyitották meg első virágboltjukat, de az ötlet a nagyszülőktől származik. 1997-ben a bérelt üzletből sajátba költöztek.
Az új üzlethelyiség megtervezése során hasznosították több évtizedes tapasztalatokat, melynek eredményeként jelenleg egy minden igényt kielégítő, korszerű, modern, galériás, 80 négyzetméteres üzletben szolgálják ki a vevőket.
Klein virágbolt FLEUROP Nemzetközi Virágküldő Szolgálat szerződött partnere, így Magyarország bármely településére és a világ bármely országába eljuttathatja virágküldeményeket.
Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete
1989. június 17-én alakult meg. Egyesületet 56 virágkötő és a szakmával szimpatizálók alapították.

„Az egyesület célja a magyarországi virágkötészet szakmai színvonalának fejlesztése, valamint a virágkötészet és a virágkötő szakma elismertségének növelése, széles nyilvánosság előtti népszerűsítése.”2
Tagjaiknak szakmai továbbképzést egyéni és csoportos kiállításokat, virágkötészeti versenyeket szerveznek.
Szaklap
Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete jelenteti meg a Virágkötészet című szaklapot. Évente hat alkalommal jelenik meg, mely beszámol az előző időszak eseményeiről és a közeljövő programokra hívja fel a figyelmet.
Oktatás
OKJ tanfolyamon sajátítható el virágkötészet.
Az OKJ tanfolyam elvégzése után virágkötészeti alaptevékenység elvégzésére alkalmasak szakembereket képeznek ki. A szakképesített virágkötő alkalmas a dísznövénytermelő, virágkötő üzemben, virágárusító standon, pavilonban, virágüzletben, virágszalonban virágkötő tevékenység elvégzésére.
A következő ismereteket elsajátítására kerül sor az oktatás során: Növénytan, Dísznövénytermesztés, Kereskedelmi ismeretek, Vállalkozói ismeretek, Európai Uniós ismeretek, Munka- és környezetvédelem, Kötészet elmélet.
Online virágboltok
Az online virágboltok kínálata rettentően nagy. Szinte bármilyen virágot legyen az cserepes vagy vágott virág megrendelhető a weben.
Néhány példa az online virágboltokra:
Bioritmus Kertészet
Az oldal nagyon jól strukturált. Alkalomhoz illő csokrok közül lehet választani, a terméket képen meg is lehet tekinteni a vásárlás előtt. Online virágbolt kínálatában találunk még füstölő lakásdísz és kerti szerszámot.
Pálma Virág
Pálma virágboltban is szinte minden alkalomhoz megfelelő virágot rendelhetünk. Az előbbivel szembeállítva itt csak a referencia munkák tekinthetők meg a megrendelni kívánt csokrokat nem lehet megtekinteni.
Felhasznált irodalom:
  1. Forrás : http://www.florahungaria.hu/?page=cegismerteto
  2. Forrás: http://www.mvvsze.hu/rolunk/
  3. Forrás: http://www.tanfolyam.hu/tanfolyamok/viragkoto_tanfolyam.html
  4. Forrás: http://www.lakbersuli.hu/viragkoto.htm
  5. http://www.vendeg.hu/cikk/egykor_sikeres_szakmak__mara_a_feledes_homalyaban_
  6. Forrás: http://www.kleinvirag.hu/viragbolt/
Képek forrása:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése